• We zijn bereikbaar 06 16 5858 61

Naam (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

3 soorten zonnecellen

3 soorten zonnecellen

We onderscheiden twee soorten kristallijne zonnecellen: mono- en polykristallijne zonnecellen. Dit onderscheid heeft te maken met de manier van produceren.  Als zuiver vloeibaar silicium als een enkel  groot kristal afkoelt, is het resultaat een grote kristallen staaf, die daarna in plakjes (wafers) gezaagd word. Met opdampen worden grenslaagjes silicium aangebracht. Vervolgens worden de elektroden aangebracht om de stroom te transporteren. De aldus gefabriceerde zonnecel noemt men een monokristallijne zonnecel, te herkennen aan de diep donkerblauwe kleur en het egale oppervlak. Dit zijn de duurste zonnecellen, maar ze hebben ook het beste rendement!

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel

Amorf zonnepaneel

Amorf zonnepaneel

Men kan ook zonnecellen maken door gesmolten silicium in blokken te gieten, en dan af te laten koelen. Hierbij vormen zich meerdere siliciumkristalvormen, dit in tegenstelling met de monokristallijne zonnecel.  Ook hier worden de siliciumstaven weer in plakjes gezaagd en op identieke wijze bewerkt. We hebben nu een polykristallijne zonnecel. Dit procédé is goedkoper dan om monokristallijne zonnecellen te maken. Maar het rendement is iets lager. Polykristallijne zonnecellen zijn te herkennen aan de blauwe of grijze kleur, en een kenmerkend ‘schervenpatroon’ in verschillende blauwtinten.

Behalve kristallijne panelen zijn er ook steeds meer zogenaamde dunne-film panelen verkrijgbaar. Dat zijn panelen die als laminaat geproduceerd worden. Ze zijn meestal gemaakt van amorf silicium (a-Si) maar er zijn meer smaken zoals CdTe (Cadmium-Telluride) of CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenide). Het amorf zonnepaneel (a-Si) heeft een relatief laag rendement (6-8%). waardoor het paneel bijna 2x zo groot is als de monokristallijne variant. Een goede ontwikkeling zijn de CIS (Copper-Indium-Selenide) panelen. Het celrendement van deze panelen loopt op tot 13%. Deze panelen zijn heel goed toepasbaar bij lagere lichtintensiteiten en zijn minder temperatuur gevoelig. Dit zijn bijvoorbeeld de panelen van SolarFrontier. Het vermogen van het paneel ligt lager, mede gelet op het feit dat de panelen ook minder groot zijn. Omgerekend leveren deze panelen ongeveer 200 Wp per paneel van 1×1,65m. Bij een gelijk systeemvermogen leveren deze CiS panelen meer kWh per jaar dan de mono- of polykristallijne panelen. Esthetisch zijn dit ook fraaie panelen.